XV Науково-практична конференція «Короленківські читання»

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012

 

Короленківські читання - 2012

Короленківські читання - 2012
Взаємодія та партнерство бібліотек у регіональному інформаційному просторі

11 жовтня 2012

11 жовтня 2012 року Харківською державною науковою бібліотекою ім. В.Г. Короленка спільно з Харківською державною академією культури, за підтримки Міністерства культури України, Харківського обласного відділення Української бібліотечної асоціації та Асоціації сучасних інформаційно-бібліотечних технологій проведено XV всеукраїнську науково-практичну конференцію «Короленківські читання 2012». Цього року тема конференції: «Взаємодія та партнерство бібліотек у регіональному інформаційному просторі».

Під час пленарного та чотирьох секційних засідань («Корпоративне формування й інтеграція інформаційних ресурсів», «Створення корпоративного інформаційного простору бібліотечних послуг та сервісів», «Формування інфраструктури професіональних комунікацій», «Бібліотеки, архіви, музеї: соціокомунікаційний обмін») розглянуто комплекс питань, пов’язаних із розвитком бібліотечного корпоративного руху в Україні, а саме: кооперативне формування фондів; створення повнотекстових електронних колекцій, спільних баз даних, каталогів та інших інформаційних продуктів; спільне інформаційне обслуговування користувачів; соціальні програми і проекти бібліотек; забезпечення доступу користувачів до корпоративних ресурсів через телекомунікаційні мережі; проведення спільних наукових досліджень і заходів тощо.

Вперше на конференції було організовано постерну сесію «Електронний каталог як ресурс та послуга», на якій експонувалися доповіді-презентації співробітників харківських бібліотек. Проведено майстер-клас «Особливості та техніка підготовки і проведення тренінгів» (модератор − менеджер тренінгових центрів Всеукраїнської програми «Бібліоміст» О.В. Башун). Відбулися презентації видань доцента кафедри бібліографознавства та інформаційно-бібліографічної діяльності Харківської державної академії культури, доктора наук із соціальних комунікацій В.А. Маркової «Книга в соціально-комунікативному просторі: минуле, сучасне, майбутнє» та доцента кафедри бібліотекознавства та соціальних комунікацій Харківської державної академії культури, кандидата педагогічних наук О.М. Кобєлева «Інформаційна аналітика в структурі бібліотечної діяльності в Україні». Перший випуск інформаційного бюлетеня «Вісник Дніпропетровської бібліотечної асоціації» представила заступник директора Дніпропетровської ОУНБ ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія Т.О. Абраїмова.

Учасники наукової конференції ознайомилися з книжковими виставками «Бібліотеки в інформаційному просторі: взаємодія та партнерство», «Бібліотеки світу сьогодні, завтра і завжди», «Україна бібліотечна», «УБА – лідер громадського професійного руху».

За підсумками роботи конференції були прийняті рекомендації, у яких наголошено на необхідності створення гнучкого механізму управління процесами корпоративної взаємодії між бібліотеками, що дозволить вирішити питання ефективної участі бібліотек у виконанні спільних завдань, зміцнить їх інформаційні, технологічні, соціокультурні, науково-методичні зв'язки, сприятиме створенню нових моделей інтеграції.

 

 

Додаткова інформація про Міжнародну науково-практичну конференцію «Короленківські читання»

Про конференцію

Міжнародна науково-практична конференція «Короленківські читання» — знакова подія у бібліотечній справі не лише Харкова, але й України
Докладніше

Збірники матеріалів

Збірники матеріалів щорічної науково-практичної конференції «Короленківські читання», виданих протягом 1998 – 2023
Докладніше

Фотогалерея

В об’єктиві — ключові моменти конференції
Докладніше

 

  Наша адреса

61003, Харків,
пров.Короленка, 18
Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка

Відділ науково-методичної роботи

   E-mail:
nmr.hdnb@gmail.com