XXVI Науково-практична конференція «Короленківські читання»

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012

 

Короленківські читання - 2023

Короленківські читання - 2023
Бібліотеки, архіви, музеї в умовах війни

25 жовтня 2023

25–26 жовтня 2023 року відбулася ХХVІ Всеукраїнська онлайнова науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Короленківські читання 2023» за темою «Бібліотеки, архіви, музеї в умовах війни».

Партнери заходу: Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП), Харківська державна академії культури (ХДАК), Харківське обласне відділення (філія) ВГО Українська бібліотечна асоціація, журнал «Бібліотечний форум: історія, теорія і практика», Наукова бібліотека Київського національного університету культури і мистецтв.

У роботі конференції взяли участь понад 250 фахівців бібліотек різних систем та відомств, музеїв, закладів освіти, архівних установ, управлінь (відділів) культури, молоді та туризму міських та районних рад територіальних громад, громадських організацій з більшості областей України (Вінницької, Донецької, Запорізької, Київської, Волинської, Дніпропетровської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської Харківської, Чернігівської, Чернівецької та ін.), а також із Польщі. Зокрема фахівці шести національних бібліотек України, обласних універсальних наукових бібліотек, бібліотек для юнацтва, для дітей, централізованих бібліотечних систем; закладів вищої освіти різних рівнів акредитації (працівники бібліотек та викладачі), обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти та ін.; Полтавського літературно-меморіального музею В. Г. Короленка, Харківського історичного музею, обласних краєзнавчих та інших музеїв; Центрального державного науково-технічного архіву України, Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву, Державного архіву Волинської області; представники громадських організацій ― ВГО Українська бібліотечна асоціація, Благодійного фонду «Бібліотечна країна», Мережі захисту національних інтересів «АНТС», Українського товариства охорони пам'яток історії та культури; волонтери та журналісти.

На конференції було представлено 54 доповіді та повідомлення.

25 жовтня відбулися офіційне відкриття конференції, пленарне та два тематичні сесійні засідання. Розпочалася робота традиційної постерної сесії.

На офіційному відкритті конференції зі всупним словом до учасників заходу звернулася Катерина Орлюк, начальниця відділу соціокультурного розвитку регіонів Управління соціокультурного розвитку Міністерства культури та інформаційної політики.

Пленарне засідання відкрила Наталя Петренко, директорка ХДНБ ім. В. Г. Короленка, голова ХОВ УБА доповіддю «Харківська державна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка: консолідація заради перемоги та повоєнної відбудови». Люсьєна Шум, виконавча директорка організації «Благодійний фонд ''Бібліотечна країна''», членкиня правління ГО «Мережа захисту національних інтересів ''АНТС''», зосередила увагу на проєктах міжнародного партнерства, гуманітарних та волонтерських ініціативах фонду; Марат Балишев, директор ЦДНТА України, кандидат історичних наук, ― на особливостях функціонування архівного закладу під час російсько-української війни. Алла Соляник, проректорка з наукової роботи ХДАК, професорка кафедри цифрових комунікацій та інформаційних технологій, докторка педагогічних наук, розглянула історію формування та досягнення Харківської освітньо-наукової бібліотекознавчої школи, яка у 2025 р. відзначатиме 100-річний ювілей, її роль у заснуванні та розвитку вищої бібліотечної освіти в Україні. Адам Касперкевич, юрист, волонтер, фотограф, журналіст, координатор кампанії правової допомоги біженцям під час війни (Польща, м. Ченстохова), репрезентував доповідь «LIBRICIDE: фотосвідчення воєнних злочинів росії проти української культури».

На тематичній сесії «Бібліотеки, архіви, музеї: консолідація заради перемоги та повоєнної відбудови» заслухано 11 доповідей та повідомлень, у яких розглянуто широкий спектр питань роботи культурно-освітніх закладів в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну: інформаційне протистояння в умовах російської військової агресії; діяльність бібліотек як центрів допомоги вимушеним переселенцям, підтримки громади в умовах воєнного стану; міжнародне культурне співробітництво; волонтерська діяльність. Обговорювалися проєкти для бібліотекарів від Благодійного фонду «Бібліотечна країна», значення вебінарів ІФЛА як засобу неформальної освіти і підвищення кваліфікації бібліотекарів; досвід і специфіка діяльності бібліотечних закладів різних систем та відомств у реаліях війни ― бібліотек України для дітей та Національної секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY); Наукової бібліотеки Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова та Національної наукової медичної бібліотеки України зі створення інформаційно-аналітичних продуктів та дистанційного задоволення інформаційних потреб користувачів; Центральної наукової бібліотеки ХНУ ім. В. Н. Каразіна щодо створення та репрезентування електронних видань про російсько-українську війну 2014–2023 рр.; ХДНБ ім. В. Г. Короленка з інформаційного забезпечення науки та техніки як незмінних орієнтирів світового тренду з неформальної освіти; Львівської національної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника з реалізації ґрантового проєкту «Книжкова спадщина Наукового товариства імені Шевченка (1874–1913): цифрова колекція»; Одеської національної наукової бібліотеки з популяризації книги та читання на прикладі конкурсу читацьких відгуків «Книголюб» та ін.; Полтавського літературно-меморіального музею В. Г. Короленка з підтримки внутрішньо переміщених осіб.

На сесії «Проблеми збереження та охорони культурних пам’яток із фондів бібліотек, архівів та музеїв у кризові часи: взаємодія, співпраця, підтримка, досвід» репрезентовано 11 доповідей фахівців наукових бібліотек, музеїв, архівних установ, ЗВО, громадських організації України. Розпочалася сесія з презентації меморіального цифрового проєкту «Валентина Дмитрівна Ракитянська – берегиня бібліотечних скарбниць Слобожанщини». Розроблений до 75-річчя від дня народження В. Д. Ракитянської (15.10.1948 – 23.10.2021) фахівцями кабінету бібліотекознавства імені Л. Б. Хавкіної, він висвітлює життєвий та творчий шлях української бібліотекознавиці та краєзнавиці, громадської діячки, кавалера ордена княгині Ольги III ступеня, заслуженого працівника культури України, Почесного громадянина Харківської області, директорки Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки (1995–2006) і ХДНБ ім. В. Г. Короленка (2007–2021), голови ХОВ УБА. Наступні доповіді були пов’язані з головною проблематикою конференції та тематикою сесії ― завданнями системної адаптації до умов і викликів воєнного часу, стратегії збереження фондових зібрань, зокрема документних пам’яток як носіїв національної ідентичності, формування та збереження первинної інформації про їх склад тощо.

26 жовтня відбулися заходи, присвячені 10-річчю проєкту «Школа бібліотечного журналіста». На сесії бліцвиступів «Навчально-інноваційний проєкт “Школа бібліотечного журналіста” ХДНБ ім. В. Г. Короленка. 10 років: підсумки та перспективи» обговорено досягнення, виклики та майбутнє проєкту, який за десять років став важливим освітнім та професійним ресурсом для бібліотекарів України (виступили керівниця і модераторка проєкту Людмила Глазунова, заступниця директора з наукової роботи; координаторка проєкту Катерина Вірютіна, заступниця директора з бібліотечної роботи, спікери та учасники шкіл).

Під час бесіди-взаємодії «Мова + Бібліотека = Незалежність. Місія здійсненна?!» (промовиця Лідія Поперечна, головна бібліотекарка сектору енциклопедичних НБУ ім. Ярослава Мудрого) учасники заходу розглянули питання ролі бібліотек у зміцненні мовної ідентичності і дійшли висновку, що бібліотеки мають бути форпостами утвердження української мови та культури, сприяти їх поширенню та подальшому розвитку.

На постерній сесії презентовано матеріали 22 доповідей, які охоплюють широке коло питань роботи бібліотек, архівів та музеїв в умовах воєнного стану. Серед них ― підтримка міжнародними організаціями бібліотечної справи України; збереження культурної спадщини; міжнародний інструментарій для бібліотек, архівів та музеїв зі збереження культурної спадщини; цифрова модернізація; роль бібліотек у реалізації Марракеського договору про полегшення доступу сліпих, осіб із порушеннями зору або іншими обмеженнями з причин інвалідності сприймати друковану інформацію до опублікованих творів, до якого приєдналася Україна цьогоріч; співпраця видавців та бібліотекарів у справі промоції української книги і читання; історія бібліотек та бібліотечної справи тощо.

Учасникам науково-практичної конференції (пленарного та сесійних засідань, заходів до 10-річчя навчально-інноваційного проєкту «Школа бібліотечного журналіста») надано 378 сертифікати доповідачів та слухачів.

Члени оргкомітету: Петренко Наталя Валентинівна, голова оргкомітету, директорка Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка (ХДНБ ім. В. Г. Короленка); голова Харківського обласного відділення Української бібліотечної асоціації (ХОВ УБА); Соляник Алла Анатоліївна, проректорка з наукової роботи Харківської державної академії культури, професорка кафедри цифрових комунікацій та інформаційних технологій, докторка педагогічних наук; Глазунова Людмила Володимирівна, заступниця директорки з наукової роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка, PhD (соціальні комунікації); Лосієвський Ігор Якович, завідувач науково-дослідного відділу документознавства, колекцій рідкісних видань і рукописів ХДНБ ім. В. Г. Короленка, доктор філологічних наук, професор, заслужений працівник культури України; Вірютіна Катерина Миколаївна, заступниця директорки з бібліотечної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка; Танько Олена Іванівна, вчена секретарка ХДНБ ім. В. Г. Короленка, заслужена працівниця культури України; Куніч Олена Петрівна, завідувачка відділу науково-методичної роботи ХДНБ ім. В. Г. Короленка; Миколюк Алла Миколаївна, в. о. завідувачки науково-видавничого відділу ХДНБ ім. В. Г. Короленка.

Інформаційний партнер

Інформаційний партнер

 

 

Додаткова інформація про Міжнародну науково-практичну конференцію «Короленківські читання»

Про конференцію

Міжнародна науково-практична конференція «Короленківські читання» — знакова подія у бібліотечній справі не лише Харкова, але й України
Докладніше

Збірники матеріалів

Збірники матеріалів щорічної науково-практичної конференції «Короленківські читання», виданих протягом 1998 – 2023
Докладніше

Фотогалерея

В об’єктиві — ключові моменти конференції
Докладніше

 

  Наша адреса

61003, Харків,
пров.Короленка, 18
Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка

Відділ науково-методичної роботи

   E-mail:
nmr.hdnb@gmail.com